Kiezen voor een Nutsschool is kiezen voor traditie. Het Nutsonderwijs is ontstaan in een tijd dat de overheid nog geen scholen had en er in Nederland alleen onderwijs door de kerk werd georganiseerd.
De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen ( kort gezegd ’t Nut) stichtte scholen die geen relatie met een kerk hadden. Ouders die hun kinderen naar een niet kerkelijke school wilden sturen konden bij een onafhankelijke Nutsschool terecht.
In tegenstelling tot het huidige openbaar onderwijs bestaat het bestuur van de Stichting Nutsscholen Breda uit ouders van leerlingen.
We willen dat onze leerlingen zich ontwikkelen binnen een veelzijdige maatschappij door middel van een degelijke en brede basisopleiding. In ons onderwijs staat het kind centraal en hebben ouders een heel belangrijke rol.
Om nu en in de toekomst volwaardig deel te kunnen nemen aan de complexe maatschappij waarin we leven achten wij voor onze leerlingen de navolgende ontwikkeldoelen van belang:
1. Het goed kunnen samenwerken op basis van gelijkheid en respect en getuigend van een breed cultureel bewustzijn en van maatschappelijke betrokkenheid met daaraan verbonden het vermogen om goed te zorgen voor jezelf, elkaar en de wereld om je heen.
2. Een gedegen cognitieve ontwikkeling door het ontwikkeld hebben van een stevige kennisbasis die afgestemd is op de mogelijkheden van elk kind.
3. Een veelzijdige brede ontwikkeling ondersteund door:
– het vermogen om een leven lang te willen leren vanuit een onderzoekende en creërende houding;
– het leren evenwichtig om te gaan met mogelijkheden en beperkingen;
– digitale geletterdheid die verantwoord gebruik van moderne middelen en media stimuleert.
4. Ontplooiing van de eigen talenten middels een goed ontwikkeld creatief vermogen.
Kernachtig vatten we dit samen in de onderstaande missie: